Recepten met radicchio

Geroosterde radicchio met aardpeerstoemp

  • Begin eerst aan de stoemp. Neem hiervoor dezelfde hoeveelheid aardpeer als aardappel.

  • Zet een ruime pot op een zacht vuur en stoof hier een grof gesneden ui in aan met een snuif zout en 2 laurierblaadjes. Ondertussen schrob je de aardperen schoon onder stromend water.
    Je kan er voor kiezen om ze te schillen maar dit moet zeker niet.
    Snijd ze in grove stukken en stoof ze mee aan met de ui van zodra deze begint te kleuren.
    Schil nadien ook de aardappelen, snijd ze in grove stukken en stoof ze mee aan met de aardpeer.
    Giet tot 3 cm water in de pot en laat rustig garen onder deksel.
    Controleer regelmatig zodat de groenten niet aanbakken.

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Snijd de kroppen radicchio in 4 partjes en verdeel ze over een bakplaat met een vel bakpapier.
    Wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper en zout.

  • Als de aardpeer en aardappel bijna gaar zijn, schuif je de radicchio 15 minuten in de oven.

  • Als de groenten helemaal gaar zijn, haal je het deksel van de pot zodat het vocht kan verdampen.
    Als het vocht bijna verdampt is, ‘stoemp’ je de groenten tot een smeuïge puree.
    Je kan de puree smeuïger maken door olie, boter of melk toe te voegen.
    Kruid af met peper en zout en meng er eventueel vers bladgroen onder.

  • Serveer de puree met de geroosterde radicchio en eventueel wat vers geroosterde noten.

Zoetzure prei met radicchio

Gestoofde prei, maar dan net iets anders.

  • Snijd het groene deel van de prei fijn en het witte deel in ringen van ongeveer 2 cm breed.
    Doe alles in een vergiet en spoel onder stromend water om al het zand te verwijderen.

  • Pel 3 teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. 
    Verwarm een grote pan op een matig vuur en verwarm een goede scheut olijfolie.
    Stoof de prei en de look aan en kruid een eerste keer met peper en zout.

  • Voeg na een vijftal minuten een eetlepel honing toe en bak nog 5 minuten.
    Blus de pan met een scheut water tot de prei half onder staat.
    Zet een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 30 minuten garen. Roer af en toe.

  • Snijd de radicchio ondertussen in kwarten, verwijder de harde kern en snipper in fijne reepjes.

  • Haal na 30 minuten het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat het vocht verdampen.
    Als het water bijna volledig verdampt is, voeg de je de radicchio toe en laat deze nog even mee bakken.

  • Knijp een citroen uit boven de pan en roer alles nog eens goed door, kruid af met peper en zout.

  • Serveer met (pastinaak)puree en een spiegeleitje of een stukje gebakken vis.