Recepten met komkommer
Tzatziki
Rasp de komkommer boven een vergiet.
Strooi er een theelepel zout over en laat de komkommer minstens een kwartier uitlekken.Meng 500ml Griekse Yoghurt met 3-4 geraspte of geperste knoflookteentjes, een flinke scheut olijfolie, een handje fijngesneden verse kruiden (dille, munt, peterselie,…) en het sap van een halve citroen of een flinke scheut azijn.
Voeg ten slotte de uitgelekte komkommer toe en breng op smaak met peper en zout.
Het beste is om de tzatziki een aantal uren op smaak te laten komen in de koelkast.
Serveer bij de BBQ of bij pitabroodjes, of met een stuk geroosterd brood.
Gazpacho van komkommer met venkel en paprika
Schil de komkommer en snijd ze in stukken.
Je kan een deel van de komkommer apart houden, in fijne blokjes snijden en gebruiken als garnituur in de soep.Snijd ook de venkel (met loof), 1 ui of sjalot, een teen look en de paprika in fijne stukken.
Voor extra smaak kan je de paprika eerst kort grillen in een grillpan of in de oven.Doe alle gesneden groenten in een grote schaal of kom. Kruid met peper en zout en besprenkel met 0.5-1dl azijn. Meng alles goed onder elkaar en zet de groenten minimum 1 uur afgedekt in de koelkast.
Mix alle groenten in een goede blender of met de mixer tot je een dikke soep krijgt.
Voeg kleine scheutjes koud water toe om de soep iets dunner te maken maar doe dit voorzichtig zodat de smaak niet verloren gaat.
Proef en de leng de soep aan naar eigen smaak.Zet de soep vervolgens terug in de koelkast om terug helemaal af te koelen.
Serveer de soep ijskoud met verse kruiden (zoals koriander of dille) en eventueel wat fijne blokjes komkommer als garnituur.
Salade van de barbecue met romeinse sla, courgette en komkommer
Een gemakkelijke en lichte maaltijdsalade geïnspireerd op ‘Fattoush’ uit de Libanese keuken.
Leuk om op de barbecue te maken, maar kan ook perfect in de grillpan. Gebruik dit recept als basis om volop te experimenteren met verschillende rauwe of gegrilde groenten!
Zorg voor een warme barbecue of grillpan.
Prepareer eerst de groentjes om te grillen zodat het grillen vlot gaat.
Snijd daarvoor de courgette in dunne plakjes (1-2cm) en meng met een scheut olijfolie en wat zout.
Snijd de romeinse sla in de lengte in twee en bestrijk beide kanten met wat olijfolie en zout.
Neem een paar sneden (oud) brood en bestrijk ook met wat olijfolie en zout.
Grill de courgette, de sla en het brood enkele minuten langs beide kanten en zet aan de kant.Snijd de komkommer dwars in twee en vervolgens in dunne plakjes en doe ze in een grote ovenschaal met de courgette.
Snijd de slahelften in reepjes van ongeveer 2 cm en doe bij de komkommer en courgette.
Snijd het brood in blokjes van 1 cm en voeg toe aan de groenten.Maak een simpele dressing met twee eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap of balsamico-azijn, een geraspt teentje knoflook en peper en zout.
Meng de groenten en het brood goed met de dressing en werk af met wat verse kruiden en fijne plakjes radijs.