Recepten met cime di rapa

Cime di rapa, letterlijk vertaald vanuit het Italiaans: toppen van de raap. Deze groente is nauw verwant aan broccoli en raapsteeltjes en is een echte voorjaars- of najaarsgroente.
Hij komt het best tot z'n recht als je hem kort stooft met wat look en veel peper.
Een klassieker in de Italiaanse keuken is de simpele 'Orechiette con cima di rapa'. Naast dit recept vind je hieronder ook nog enkele andere recepten.

Orechiette con cime di rapa

Klassiek wordt deze pasta gemaakt met orechiette, maar je kan eender welke pasta gebruiken.
Dit recept is voor 2 personen.

Kook 250 gram pasta gaar in gezouten water.
Giet af, meng met flink wat olijfolie en zet aan de kant.
Verhit een grote pan met een goede scheut olijfolie op een matig vuur.
Snijd 1 bussel cime di rapa in grove stukken en snipper 5 of 6 stengels verse look.
Stoof de groenten kort aan in de pan en kruid met peper en zout.
Snipper een bussel platte peterselie en meng samen met de pasta onder de groenten.
Serveer met pecorino en een extra scheut olijfolie.

Gestoofde tuinbonen met cime de rapa

Cime di rapa is een populaire groente in de Italiaanse keuken. Het is een lid van de koolfamilie, lijkt op een kruising tussen raapsteel en broccoli en is heel lekker wanneer ze kort gestoofd wordt met wat look. De Italianen gebruiken cime di rapa vaak in een pasta (orrecchiette alle cime di rapa is een klassieker in de streek rond Puglia). Wij stoven de cime di rapa kort aan met onze tuinbonen en palmkool.

  • Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in gezouten water.
    Giet ze af en verwijder het vliesje indien nodig (vooral bij grotere tuinbonen kan dit wat bitter smaken).

  • Zet een grote pan of pot op een zacht vuurtje en verwarm hierin een bodem olijfolie.
    Snijd de onderste en dikste nerven van de palmkool en houd deze apart.
    We gebruiken ze niet in dit gerecht omdat ze langer nodig hebben om te garen.
    Je kan ze nog perfect gebruiken voor een groene groentesoep.
    Snijd de malsere bladeren van de palmkool in reepjes van ongeveer 1 cm.

  • Snipper twee bollen verse look (en eventueel wat jonge uitjes) en stoof ze zacht aan in de olijfolie, zet het vuur niet te hard zodat de look niet verbrand.
    Voeg kort daarna de tuinbonen en de palmkool toe en laat rustig mee stoven.
    Kruid al een eerste keer met een beetje zout.

  • Snipper de oregano en laat ook deze mee stoven.

  • Ga twee of drie keer met een mes door de cime di rapa en voeg deze toe wanneer de bladeren van de palmkool geslonken zijn.
    Laat alles nog kort even stoven en kruid af met grof zout en peper.

  • Ideaal bijgerechtje bij geroosterde aardappelen en een zacht gekookt eitje of een gegrild stuk vlees.

Pasta met schorseneren en cime di rapa

  • Schil de schorseneren onder koud stromend water, snijd in blokjes van 2 cm en bewaar in een kom met water en een beetje citroensap.

  • Breng een ruime pot water aan de kook. Als het water kookt, kook je de pasta (bv. penne) gaar.
    Reken ongeveer 125 gram per persoon.
    Als de pasta gaar is, giet je hem af en bewaar in de pot. Houd een kop kookvocht apart voor de saus. Meng goed met een scheut olijfolie zodat hij niet gaat kleven.

  • Zet een ruime pan op een gemiddeld-hoog vuur en verwarm een goede scheut olijfolie.
    Stoof de schorseneren aan in de pan.
    Snipper een ui en 3 teentjes look en voeg ze toe aan de pan, samen met een snuif zout.
    Als de groenten beginnen kleuren, blus je ze met een goede scheut witte wijn.
    Laat de wijn even inkoken en voeg vervolgens het kookvocht toe.

  • Laat de saus op een zacht vuur inkoken.
    Was de cime di rapa, zwier even droog, snijd in grove stukken en voeg ze toe aan de saus.
    Meng eventueel een eetlepel mosterd onder de saus en kruid af met peper en zout.

  • Meng de pasta met de saus en serveer met vers geraspte kaas en plukjes kervel.

Boekweitsalade met cime di rapa, boontjes en kervel

Boekweitzaden zijn een lekkere en gezonde toevoeging aan herfstige maaltijdsalades. Je kan de boekweit in dit recept ook vervangen door gerst of linzen. Volg dan wel de juiste kookinstructies op de verpakking.

  • Kook ongeveer 250 gram boekweit in een vijftal minuten gaar in een halve liter groentenbouillon.
    Giet de boekweit af in een fijne zeef en spreid ze uit op een bord zodat ze kunnen afkoelen en het geen pap wordt.

  • Dop de boontjes, snijd ze in twee en kook ze in een vijftal minuten gaar in gezouten water.
    Giet ze af en laat ze afkoelen.

  • Zet een ruime pan op een middelhoog vuur en verhit een goede scheut olijfolie.
    Snipper een uitje en 3 teentjes look en stoof dit rustig aan.
    Snijd de cime di rapa dwars in stukken van 2 tot 3 cm.
    Stoof ze mee aan met de ui.
    Voeg na enkele minuten ook de boontjes toe en kruid met peper en zout.
    Zet na enkele minuten het vuur uit en laat de groenten een beetje afkoelen.
    Meng de boekweit onder de groenten.
    Snijd een handje kervel grof en meng dit met de boekweit de groenten.
    Kruid af met peper en zout.

  • Serveer met een spiegeleitje, een handje slamix en een snee brood.