Recepten met boerenkool
Chips van boerenkool
Verwarm de oven voor op 170°.
Snijd de nerven uit de bladkool (deze kan je nog gebruiken als extra smaakmaker in een soep).
Scheur de bladeren in grove stukken.
Was de stukken en zwier ze goed droog in een slazwierder.
Doe de kool in een grote kom en meng met 2 eetlepels olijfolie.Spreid de stukken kool uit op een bakplaat en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
Als ze niet in 1 keer op de bakplaat passen, kan je in twee (of meer) keer bakken.
Bestrooi de boerenkool met grof zout en zwarte peper en bak in 10-12 minuten krokant in de oven.Je kan volop experimenteren met smaakmakers: gerookt paprikapoeder, sesamzaadjes, sojasaus, …
Pesto van boerenkool
Snijd de onderste en dikste stelen van de boerenkool en hou ze apart.
Je kan deze in een soep gebruiken.De minder dikke nerven en de bladeren snijd je in reepjes.
Stoof ze aan op een zacht vuur in wat olie.
Na 10 minuten stoven voeg je water toe tot er een bodempje water in de pan staat.
Laat rustig verder stoven tot al het vocht verdampt is en de bladeren en nerven gaar zijn.Ondertussen rooster je een handje pitten (pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten,…) in een droge pan en snipper je een teentje knoflook.
Als de boerenkool gegaard is, laat je ze even afkoelen en meng je ze nadien met de look, de pitten en een goede scheut olijfolie.
Mix het geheel tot een smeuïge pesto (je kan ook een vijzel gebruiken) en kruid af met citroensap, peper en zout.
Najaarspasta met venkel, boerenkool en raapsteel
Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.
Reken ongeveer 125 gram per persoon.
Met 1 of 2 venkels, een bussel boerenkool en een bussel raapsteel heb je al snel een volwaardige pasta voor 3-4 personen.
Houd een koffietas van het kookvocht apart, giet de pasta af, en meng met een goede scheut olijfolie zodat ze niet gaat kleven.Snijd het fijnste loof van de venkel en houd het apart. Dit kan je gebruiken als afwerking.
Snijd vervolgens de venkel in fijne reepjes, verwijder het hardere middenstuk.Zet een ruime pan op een middelhoog vuur en verhit een scheut olijfolie.
Stoof de venkel aan in de warme pan, de venkel mag kleuren.
Snipper 2 of 3 teentjes look en laat ze mee stoven met de venkel.
Snijd de boerenkool overlangs in reepjes van 1 cm en voeg na 10 minuten toe aan de venkel.
Kruid een eerste keer met zout en laat de kool slinken.Voeg de pasta samen met het kookvocht toe en laat dit even inkoken tot bijna al het vocht verdampt is. Snijd de bussel raapsteel een paar keer grof met een groot mes en meng kort onder de pasta.
Kruid af met peper en zout en serveer met vers geraspte Parmezaan of comté.